Biztonságos téli kikapcsolódás koronavírus-járvány idején

Sielés a szomszéd országokbanSokan örvendünk a téli sportoknak, így nem kérdés, hogy idén is örömmel tervezgetjük a téli kiruccanásunkat a hegyekbe, a közeli országokba. Bár Ausztriában már egy hete tart a zárlat, a környező országokba még mindig van lehetőségünk beutazni és egy kicsit kikapcsolódni, lazítani és sílécet kötni!

Bár a COVID járvány és az omikron variáns felbukkanása nem kedvez a könnyű külföldi, akár az unión belüli utazásoknak, de ha átgondoltan, felkészülten és felelősen döntünk, akkor nehezebben érhet baj minket.

Ebben a helyzetben szinte napról napra történik változás, amit érdemes folyamatosan nyomon követni, így ha már előre megtervezte utazását és esetleg lefoglalta szállását is, ne felejtse el indulása előtt közvetlenül is ellenőrizni az aktuális utazási feltételeket, a helyi járványügyi szabályozásokat és korlátozásokat.

A hazai sí kedvelők körében is népszerű Ausztriában és Szlovákiában teljes a zárlat, de a sípályák tulajdonosai bíznak a nyitásban. Nyugati szomszédunkban december 13-ig, míg Szlovákiában december 9-ig kijárási korlátozás van érvényben. A Sielok.hu információ szerint az osztrák sípályákon jelenleg 50-100 cm-t is meghaladó hóréteg van és hóágyúzással készülnek a szezonra, mely várhatóan januárban indulhat be igazán.

Olaszország még nyitott, a december 15-ig érvényben lévő speciális beutazási szabályok alapján az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, vagy azzal egyenértékű igazolás birtokában karanténkötelezettség nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok. Ilyen lehet pl. gyógyultsági igazolvány is, melynek birtokosa gyógyult és a fertőzést igazoló első teszttől 180 nap még nem telt el, illetve a 48 óránál nem régebbi negatív antigén (AG) vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszt eredményén alapuló tesztigazolvány (papír alapú vagy digitális).

Szlovénia is várja a magyarokat! 2021. május 1-től Magyarország állampolgárai és a velük együtt utazó, 12. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány). (Megjegyzés: Javasoljuk, hogy a háziorvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást is tartsák maguknál.) Hasonlóan korlátozás nélkül léphetnek be az uniós digitális COVID-igazolvánnyal rendelkező személyek is. Az utazók figyelmébe ajánljuk, hogy 2021. szeptember 15-étől Szlovéniában a szolgáltatásokat és a közösségi közlekedést is kizárólag a védettségi feltételek (beoltott/fertőzésen igazoltan átesett/negatív teszteredmény) esetén lehet igénybe venni. Ezek teljesítése 12 éves életkortól kezdődően kötelező. November 8-tól a védettséget igazoló dokumentumok (oltási igazolás, fertőzésen való átesést igazoló dokumentum vagy negatív teszt) csak személyazonosításra alkalmas irat bemutatásával együtt érvényesek.

A többi országgal kapcsolatosan érdeklődhet a konzuli szolgálatoknál, vagy a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok weboldalon.

Javasoljuk, hogy lehetőség szerint olyan szállást válasszon, amely az utazás megkezdéséig költség nélkül lemondható, így elkerülhető a meghiúsult utazás miatti anyagi veszteség is.  

Váratlan helyzetekre is megoldást nyújtunk! Kalkuláljon a kockázatokkal és a biztosító társaságok utasbiztosítási ajánlataival:



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft